Пријави прашање

Најдобар одговор

Критичар

Критичар 02 мај 2012 во 18:29

Миоко Мацутани во оваа уметничка бајка“таро од земјата на планините„,како главен мотив го зема детето-јунак,присутно и во одделни наши приказни и епски песни.Детето
Таро е надарено со натприродни својства и сили,кои му овозможуваат да стане рамен противник на различни чудовишта.Оваа бајка е сведоштво за благотворната моќ на
љубовта и добрината,кои се многу посилни од тие лукави и големи чудовишта.Посвета за Таро прекрасно говори за единството на човекот и природата.кое денес непромислено
се нарушува.Испреплетена со повеќе нишки ,бајката за Таро е митска (говори за создавањето на земјата),така што препаснува во мал роман за деца,подеднакво привлечен
и за возрасните читатели.Тоа се потврдува и со доделувањето на Анберсеновата награда,како највисока награда за детска литеретура,што ја доби Миоко Мацутани,токму за
оваа книга.

  • Ми се допаѓа

Одговори (2)

Јована Трифуноска

Јована Трифуноска 03 мај 2012 во 11:23

ало гугл постои!
баш ме интересира ако не ти даде никој што ќе напишеш.-.-

  • Ми се допаѓа
Марио Пешиќ

Марио Пешиќ 03 мај 2012 во 14:31

@Joвана Трифуноска Не се пали ко циган на леб, да имаше на гугл или википедиа немаше да поставам тука ..

  • Ми се допаѓа

Најави се и одговори на ова прашање