Hemija e vo prasanje

Од paradice во Образование - 31 окт 2012 во 18:09 - 405 прегледи

paradice

Dali nekoj znae kako teba da se resi ovaa zadaca, jas ja resiv a neznam dali mi e tocna.. eve ako glasi: kade ima pogolem broj atomi:vo 10g zelezo ili vo 30g aluminium
mislam deka treba po ovaa formula:
N= n*Na(avogadrova konstanta)
N e atomite
n e gramovite
Na (toa \"a\" se pisuva golemo no nemozam da go napisam treba da bide pomalo on N)
avogadrova konstanta iznesuva: 6.022*10 na 23
se nadevam me razbravte
za utre mi treba pa dokolku mozete pomognete mi :)
NO DOKOLKU MISLETE DEKA NE E PO TAA FORMULA SLOBODNA NAPISETE PO DRUGA

  • Сподели:
  • Twitter
  • 0
  • Ми се допаѓа

Пријави прашање

Најдобар одговор

Марио

Марио 31 окт 2012 во 21:16

Оваа решение што го имаш напишано во прашањето не ти е точно, поточно овде ти е грешкта
"n e gramovite"
Еве ти решение па спореди си ти дали е точно или не:
n ( количество с-ца) не се изразува во грами, туку во мол :)
Инаку еве ти го точното решение:

n(Fe)=?
m(Fe)=10g
n(Fe)=m(Fe)/M(Fe)=10g / 55.845g/mol=0.179mol
N(Fe)=n(Fe)*NA=0.179 * 6.022 * 10 na 23=1.078 * 10 na 23

n(Al)=?
m(Al)=30g
n(Al)=m(Al)/M(Al)=30g / 26.9815g/mol=1.035mol
N(Al)=n(Al)*NA=1.035 * 6.022 * 10 na 23= 6.233 * 10 na 23

Одговор: Повеќе атоми има Алуминиум.

  • Ми се допаѓа

Одговори (3)

Марио

Марио 31 окт 2012 во 19:16

n е количество супстанца и се изразува во мол

  • Ми се допаѓа
Марио

Марио 31 окт 2012 во 19:18

Првин пресметај колку мола имаш од железо а колку од алуминиум потоа искористи ја равенката која си на напишал за двата примера, спореди ги резултате и напиши одговор.
Сега поаѓам немам време да ти ја решавам :)
Поздрав

  • Ми се допаѓа
paradice

paradice 31 окт 2012 во 20:50

ja imav reseno znaci tocno mi e :D jas ja resiv celosno no mislev da ne treba samo mol da presmetam i tolku no dobro stom e taka blagodaram :)

  • Ми се допаѓа

Најави се и одговори на ова прашање